Flerspråkig webbplats

Så här gör du för att skapa en engelsk webbplats i ett befintligt projekt med svenska sidor. Innan du börjar kan det vara bra att göra en säkerhetskopia av ditt befintliga projekt så att om något skulle gå fel kan du alltid återgå till utgångsläget.

A) Gör om innehållsstrukturen

1. Skapa en mapp i innehållsträdet som du döper till "Svenska" (den kommer endast att användas som en container för den svenska delen av webbplatsen, så innehållet i den spelar ingen roll).
  2. Dra (och släpp) ner alla dokument som ligger direkt under innehåll ner i den nya mappen ("Svenska") så att de hamnar under den, i samma ordning som tidigare (för att få samma ordning på en gång så tar du dem en och en uppifrån och ner. För att byta ordning (placera dokumenten) kan du hålla i SHIFT-tangeten när du drar och släpper.

B) Anpassa menyerna

1. Växla till den använda layouten (CTRL + 2).
  2. Välj layouten som skall redigeras i listan till vänster (har du fler layouter som används behöver du repetera steg 4-10).
  3. Tryck på "Redigera"-knappen.
  4. Dubbelklicka på menykomponenten (den blå rutan som utgör menyn) så att egenskaperna för den dyker upp (har du fler menyer i layouten behöver du repetera steg 6-9).
  5. Klicka på knappen "Menyalternativ".
    1. Om menyn står inställd på att fyllas med "Sidor underordnade en vald sida" och den valda sidan är det första (med projektnamnet) så väljer du nu istället mappen "Svenska".
    2. Om menyn är inställd på att fyllas med "Sidor underordnade från viss angiven nivå för aktiv sida" så ökar du på startnivån med 1 eftersom du nu flyttat ner alla dokument ett steg i innehållsträdet.
  6. Tryck "OK" så att dialogen stängs.
  7. Spara layouten.

C) Skapa en till språkrot

1. Kopiera hela den svenska delen genom att trycka ner CTRL-tangenten, dra i mappen "Svenska" och sedan släppa den på innehållsroten (sidan med projektnamnet högst upp i trädet). Upprepa detta för de dokument du vill ska ingå för det nya språket. Ändra slutligen namn på sidorna.
  2. Döp om den nya mappen som heter "Svenska" till "Engelska" och ge övriga dokument under det titlar på engelska (senare kan du också redigera innehållet i dem så att även det blir på engelska).

D) Skapa ny(a) layout(er) för den engelska delen:

1. Håll ned CTRL-tangenten och dra önskad layouten i trädet så skapas en kopia på den.
  2. Högerklicka på den och välj "Byt namn".
  3. Lägg till "Engelska" på slutet för att notera detta när du skall välja layouten för de engelska sidorna senare.
  4. I layouten behöver du ändra det valda dokumentet för alla menyer som är fyllda med "Sidor underordnade en vald sida" till den engelska roten ("Engelska").

E) Koppla de engelska dokumenten till ny(a) layout(er)

1. Högerklicka på mappen "Engelska" och välj "Välj layout", markera önskad layout och tryck "OK".

Om du har fler layouter i projektet måste du ändra på de specifika sidor som har dessa till att använda de engelska motsvarigheterna.

Nu har du webbplatsen på svenska och engelska! Nu när du har olika layouter för de olika språken kan du lägga in länkar i layouterna för att byta språk. Det räcker då med att göra en länk till det första dokumentet för det andra språket. Du kan även ändra allt annat innehåll i layouterna till att vara för det specifika språket.

Vill du ha en startsida med länkar till de olika språken skapar du en sådan på samma nivå som språkrötterna och lägger in länkar till startdokumentet för respektive språk.